Suhomesnate proizvode gotovo da svi vole, ali oni su prepuni soli što negativno utiče na zdravlje.
Smanjenje soli u ishrani smanjiće i krvni pritisak, zato bi trebalo da ograničite unos suhomesnatih proizvoda.
Kardiolog dr Dragan Simić objasnio je na koji način so utiče na zdravlje.
“So ima vrlo važne efekte u organizmu i kao takva je jako potrebna, ali savaka prekomerna upotreba je jako loša. Ako govorimo o kardiovaskularnom sistemu i srcu, postoji nekoliko dijagnoza kod kojih direktno vrednost krvnog pritiska zavisi od soli. Što jedete više slanog, pritisak će vam biti veći, a takvih pacijenata u Srbiji je jako puno”, objasnio je on.
Doktor je istakao i da se kod pacijenata koji imaju srčanu slabost, unošenjem viška soli vezuje tečnost i pogoršava zdravstveno stanje.
Svim ovim pacijentima savetuje se da smanje unos soli i da što je više moguće izbegavaju suhomesnate proizvode.
“Problem je što se so danas svuda nalazi, u hlebu, povrću, voću… Čovek mora da bude jako realan i da shvati da to što dosoljava sve njemu šteti, iako poboljšava ukus hrani”, objašnjava on.
Istakao je da je važno pronaći i balans u svemu, kao i koji su suhomesnati proizvodi manje štetni.
“Suhomesnati proizvodi, oni industrijski prerađeni koji imaju dosta aditiva i soli, to ne preporučujem da se konzumira. Ali oni kvalitetniji proizvodi, poput dobre pršute mogu da dođu u obzir, ali je važno naći balans i nikako ne jesti to svaki dan”, objašnjava doktor i ističe da bi pre toga trebalo da se provere i holesterol i triglideridi.
b92/prva tv
Mrš
Moji preci su jeli samo slaninu i čvarke. Doživeli su svi preko 80 godina. PARIZER je zlo današnjice!
Da da losi su za zdravlje. A ovo sto nam vi nudite je sve zdravo. Zato nikad vise oboljelih od raka, srcanih bolesti, mozdanih udara… A dok se jela ta slanina cvarci i luk svjet je bio zdraviji. Zato ne serite o tome
Niste vi novinari u vinklu! Slanina i čvarci su zdraviji i od planinskog vazduha!