Foto: Scholastic

Osma godina je toliko teška da se većina od 2.000 roditelja koji su odgovorili na anketu složila da je to bila najteža godina, dok je 6. godina bila bolja od očekivane, a 7. godina je proizvela najintenzivniji udar. 

Nedavno istraživanje agencije OnePoll je otkrilo kako većina roditelja smatra da su uzrastne grupe od 2, 3 i 4 godine ništa u odnosu na osmogodišnjake.

Većina osmogodišnjaka pokazuje velike dobitne u kognitivnom razvoju i skloni su postavljanju pitanja dok ne dobiju dovoljno informacija za zaključke o onome što uče. Takođe, polako stupaju u zreliju decu, a telo se hormonski priprema za period puberteta, što čini zanimljivu godinu i za njih i za roditelje.

Foto: Stocksy United

Neki osmogodišnjaci mogu postati svesni svoje telesne slike, pa njihovo samopouzdanje može uticati na njih, ali i na okolinu. Ovde treba biti oprezan, roditelji treba da podržavaju svoje dete i da mu objašnjavaju postepeni razvoj. Važno je i razgovarati o zdravlju, a ne o izgledu i pomoći detetu da izabere aktivnost koja će mu pomoći da se dobro oseća u svojoj koži.

Sada već mogu da pokažu složenije i sofisticiranije emocije i interakcije. Većina njih može da prikrije svoje istinske emocije, kako bi vas poštedelo. Mogu da počnu da traže više privatnosti, da traži fizički kontakt kada je pod stresom, ali da ga izbegava u nekim drugim situacijama, postaje uravnoteženiji u suočavanju sa neuspehom ili razočaranjem… Pohvalite svoje dete što se zdravo nosi sa emocijama i ne zaboravite da, iako je ovo vama stresna godina detetovog života, itekako je i njima. Saosećajte se sa svojim osmogodišnjacima.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments