Rana menopauza i njeni simptomi

Većina žena suočava se s ulaskom u klimaks u dobi između 40 i 58 godina. Ipak, 1 posto žena doživeće preuranjenu menopauzu koja se javlja u ranim 40-im.

Iako lekari nemaju jednostavno objašnjenje za to šta uzrokuje ranu menopauzu, postoje dva velika indikatora- genetika i određene abnormalnosti u strukturi hromozoma.

Ako je vaša majka imala ranu menopauzu, onda je vrlo verovatno da ista situacija čeka i vas.

Drugi indikator naziva se sindrom fragilnog X hromozoma i on uzrokuje intelektualni invaliditet kod dece, a često se kod žena rade testovi koji utvrđuju postoji li taj sindrom. Kod rane menopauze, jajnici prestaju da proizvodite estrogen.

Simptomi rane menopauze

Simptomi kod menopauze, bez obzira je li rana ili ne, su uglavnom isti:

  • pojačano znojenje noću;
  • nagle promene raspoloženja;
  • valunzi (talasi vrućine);
  • nesanica;
  • razdražljivost.

Najveća je razlika u tome što su ovi simptomi kod rane menopauze najčešće znatno intenzivniji nego kod “redovnog“ klimakterijuma, a to je uzrokovano nivoom hormona.

Ako imate simptome rane menopauze pre 45. godine, važno je zatražiti pomoć ginekologa i savete kako biste osigurati tretman i terapiju koji će vam pomoći da se što lakše nosite s tim simptomima.

Suočavanje s ranom menopauzom je teško i može negativno uticati na zdravlje, kao i na mentalno stanje, ali postoje načini koji mogu olakšati to stanje i ublažiti simptome koje klimaks izaziva. Najvažnija stvar je ohrabriti žene da se ne srame da govore o tome i da zatraže lekarsku pomoć ako im je ona potrebna.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti