Foto: Savor Health

Vlakna, koja se isključivo nalaze u biljkama, su vrsta ugljenih hidrata koje naše telo ne može u potpunosti da razgradi. Postoje dve vrste vlakana- rastvorljiva i nerastvorljiva. Vaše telo različito tretira svaku vrstu vlakana i zbog toga ona igraju različite uloge u vašem zdravlju.

Rastvorljiva vlakna su bitna jer se rastvaraju u gelu sličnoj supstanci koja je važna za pomoć u hvatanju i uklanjanju toksina i holesterola iz tela. Nerastvorljiva vlakna telo ne probavlja niti apsorbuje u krvotok. Umesto toga, on stvara “težinu” u organizmu.

PREDNOSTI RASTVORLJIVIH VLAKANA

Ona se rastvaraju u vodi i usporavaju varenje, kontrolišući kako i kada se određene hranljive materije, poput ugljenih hidrata, apsorbuju u telu. Ovo može pomoći u sprečavanju velikog naleta glukoze da odjednom uđe u krvotok i posledičnih skokova šećera u krvi. Stalni šećer u krvi može zadržati glad pod kontrolom i sprečiti promene raspoloženja. To takođe dovodi i do stabilnijih nivoa insulina.

Rastvorljiva vlakna takođe podržavaju zdravlje srca i smanjuju rizik od srčanih bolesti smanjenjem nivoa ukupnog holesterola. Blokiraju apsorbciju masti i formiraju viskozni gel u vašem digestivnom traktu zbog čega se duže osećate siti.

Međutim, rastvorljiva vlakna imaju i neke indirektne efekte. Ona su odličan izvor hrane za bakterije koje žive u našim crevima. Kada ova vlakna dođu do debelog creva, bakterije se njima hrane stvarajući masne kiseline kratkog lanca, ali onu mogu pružiti trenutnu energiju i poboljšavaju imuni sistem.

Ova vlakna sadrži boranija i grašak, brokoli, borovnice, šargarepa, batat, nektarine, smokve, borovnice…

Foto: BBC Good Food

PREDNOSTI NERASTVORLJIVIH VLAKANA

Ova vlakna se ne rastvaraju u vodi i kroz naš digestivni sistem prolaze netaknuta i ubrzavaju varenje. Ona pomažu u ublažavanju zatvora, ali i na celokupno zdravlje.

Nerastvorljiva vlakna takođe mogu pomoći da održite zdravu težinu. U jednoj studiji učesnici koji su zamenili žitarice za doručak sa malo vlakana za žitarice sa visokim sadržajem nerastvorljivih vlakana, smanjili su apetit i pojeli manje kalorija tokom dana.

Namirnice bogate nerastvorljivim vlaknima su avokado, spanać, smeđi pirinač, pasulj, karfiol, čia semenke…

Foto: Southern Living

Obe vrste vlakana su bitne komponente zdrave ishrane. Zato obe vrste treba unositi izbalansirano i u svoju ishranu uvrstiti što šareniju paletu voća i povrća, orašastih plodova i semenki.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments