Vlakna, koja se isključivo nalaze u biljkama, su vrsta ugljenih hidrata koje naše telo ne može u potpunosti da razgradi. Postoje dve vrste vlakana- rastvorljiva i nerastvorljiva. Vaše telo različito tretira svaku vrstu vlakana i zbog toga ona igraju različite uloge u vašem zdravlju.
Rastvorljiva vlakna su bitna jer se rastvaraju u gelu sličnoj supstanci koja je važna za pomoć u hvatanju i uklanjanju toksina i holesterola iz tela. Nerastvorljiva vlakna telo ne probavlja niti apsorbuje u krvotok. Umesto toga, on stvara “težinu” u organizmu.
PREDNOSTI RASTVORLJIVIH VLAKANA
Ona se rastvaraju u vodi i usporavaju varenje, kontrolišući kako i kada se određene hranljive materije, poput ugljenih hidrata, apsorbuju u telu. Ovo može pomoći u sprečavanju velikog naleta glukoze da odjednom uđe u krvotok i posledičnih skokova šećera u krvi. Stalni šećer u krvi može zadržati glad pod kontrolom i sprečiti promene raspoloženja. To takođe dovodi i do stabilnijih nivoa insulina.
Rastvorljiva vlakna takođe podržavaju zdravlje srca i smanjuju rizik od srčanih bolesti smanjenjem nivoa ukupnog holesterola. Blokiraju apsorbciju masti i formiraju viskozni gel u vašem digestivnom traktu zbog čega se duže osećate siti.
Međutim, rastvorljiva vlakna imaju i neke indirektne efekte. Ona su odličan izvor hrane za bakterije koje žive u našim crevima. Kada ova vlakna dođu do debelog creva, bakterije se njima hrane stvarajući masne kiseline kratkog lanca, ali onu mogu pružiti trenutnu energiju i poboljšavaju imuni sistem.
Ova vlakna sadrži boranija i grašak, brokoli, borovnice, šargarepa, batat, nektarine, smokve, borovnice…
PREDNOSTI NERASTVORLJIVIH VLAKANA
Ova vlakna se ne rastvaraju u vodi i kroz naš digestivni sistem prolaze netaknuta i ubrzavaju varenje. Ona pomažu u ublažavanju zatvora, ali i na celokupno zdravlje.
Nerastvorljiva vlakna takođe mogu pomoći da održite zdravu težinu. U jednoj studiji učesnici koji su zamenili žitarice za doručak sa malo vlakana za žitarice sa visokim sadržajem nerastvorljivih vlakana, smanjili su apetit i pojeli manje kalorija tokom dana.
Namirnice bogate nerastvorljivim vlaknima su avokado, spanać, smeđi pirinač, pasulj, karfiol, čia semenke…
Obe vrste vlakana su bitne komponente zdrave ishrane. Zato obe vrste treba unositi izbalansirano i u svoju ishranu uvrstiti što šareniju paletu voća i povrća, orašastih plodova i semenki.
Autor: nsuzivo.rs