Претрага
Претрага
Close this search box.

Razlozi zbog kojih SREMUŠ treba da počnete da JEDETE VEĆ DANAS: Moćniji je od belog luka i prava je riznica MINERALA i VITAMINA

Foto: elements.envato.com

Cene svih namirnica su vrtoglavo skočile, ali često zaboravljamo da se one najzdravije nalaze u prirodi i da možemo sami da ih uzgajamo, a jedna od njih je sremuš.

Sremuš je biljka iz familije luka koju u ovo vreme često nalazimo na pijaci i u supermarketu, a među prvima simboliše dolazak proleća.

Sremuš je prepun različitih vitamina i minerala. Nazivaju ga i kraljem magnezijuma koji je oznat kao mineral koji pomaže protiv stresa i štiti cirkulatorni sistem, posebno srce. Bogat je vitaminima A, B1, B2, niacinom, folnom kiselinom i vitaminom C kog ima 14 puta više nego limun.

Benefiti sremuša su višestruki i ova biljka predstavlja pravo blago za naš organizam posle zime i obilnije ishrane.

Ima izuzetno jako dejstvo na crevne parazite i sprečava infekcijske upale sluzokože creva. Snižava visok krvni pritisak, sprečava pojavu ateroskleroze, odnosno povoljno deluje na ceo kardiovaskularni sistem. Uz pomoć sremuša moguće je otkloniti glavobolju i nesanicu, olakšati disanje kod bronhitisa. Deluje antibakterijski, a pomaže da rane brže brže zarastaju.

Sremuš bi trebalo da iskoristite dok je njegova sezona, jer ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, kao i crni i beli luk, ali je lekovitiji od njih.

Sremuš je veoma ukusan i uklapa se uz većinu jela. Možete ga pripremiti kao namaz, dodavati kao začin u salate ili jednostavno napraviti salatu samo od njega. Sremuš je idealan dodatak u projama, projarama, varivima, a odlično se slaže i uz meso.

blicžena.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti