Razvoj emocionalne inteligencije

       
Foto: Central Parents

Prezaštićeni stav roditelja čini da se dete oseća nesposobnim. Budite uz njega, ali nađite granicu.

Danas se u stručnoj literaturi spominju “helikopter roditelji” ili “roditelji kosilice”, koji lebde iznad svoje dece kako bi uskočili kad god je potrebno i olakšali im život ili prosto pokosili sve probleme.

Vaspitanje dece u današnje vreme pred roditelje stavlja mnogo izazova. Novije generacije su svesnije postupaka svojih roditelja i ne žele da ponavljaju njihove greške, potkrepljeni su novim spoznajama iz psihologije i tehnologije, pa žele na druge načine da odgajaju svoju decu.

Prošle generacije nisu toliko pridavali važnost dečjim emocijama i potrebama, uglavnom se vaspitanje zasnivalo na autoritetu. Mnogo odrasli bi danas rekli kako za mnogo stvari u svom životu nisu osećali podršku svojih roditelja i da su sve sami morali da postignu.

Zato današnji roditelji žele upravo suprotno- da njihova deca znaju da imaju oslonac u njima i da im pomažu u rešavanju problema. Žele da im deca budu što više srećna, a da što manje osete tugu i prepreke.

Generalno gledano, tu ne postoji ništa loše. Deci su potrebna ljubav i sigurnost u svakom razdoblju života bez obzira na njihove godine.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments