Претрага
Close this search box.

Recept dana: Brze zapečene tikvice – savršena ideja za jednostavan i lagan ručak tokom toplih dana

Foto. Printscreen/Instagram, razigrana_kecelja

Verujte nam na reč, brži ručak nećete napraviti

Kada krenu visoke temperature, svi smo u potrazi za brzim jelima jer smo uglavnom napolju, a i ne prija nam da provodimo sate pokraj šporeta.

Tikvice su idealna namirnica koju je moguće iskombinovati u mnogo jela, možete spremiti musaku od njih, zapeći ih, puniti raznim nadevima ili ispohovati, samo je potrebno da budete kreativni.

Još jedna njihova prednost je ta što njihov ukus ne remeti ostale sastojke. Nema veze da li ih kombinujete sa ribom ili mesom, ili u okviru vegetarijanskog recepta, tikvice se prilagođavaju.

Povrh svega, imaju izuzetan uticaj na zdravlje – magnezijum pomaže u snižavanju pritisak, vitamini C i A sprečavaju razvoj ateroskleroze, hranljiva vlakna utiču na snižavanje holesterola, kao i na čišćenje toksina iz debelog creva, aktiviraju metabolizam ćelija, poboljšavaju rad mozga, doprinose vitalnosti organizma.

Posle laganog prolećnog ručka, sledi prolećna poslastica, tako da je tiramisu sa jagodama nešto što će vas lepo osvežiti i zasladiti.

Vreme pripreme:

  • 30 minuta

Sastojci: 

  • 2 veće ili 3 manje tikvice
  • 50 g šunke/pršute/suvog vrata
  • 50 g kačkavalja (sečen na listiće)
  • 4-5 čeri paradajza
  • 2 kašike prezli
  • malo ulja
  • 20 g maslaca
  • suvi začin
  • biber
  • mediteranska mešavina začin

Priprema:

Tikvice iseći na kolutove i staviti u dublju činiju. Posuti začine, prezle i malo ulja i sve izmešati.

U manji pleh staviti polovinu tikvica, poređati suhomesnato, pa kačkavalj i odozgo ostatak tikvica. Poređati malo maslaca i čeri paradajz.

Peći dvadesetak minuta na 200°C.

24sedam.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti