Претрага
Close this search box.

Recept dana: Bujurdi, najlepši grčki mezetluk od sira i paradajza, gotov za svega 15 minuta

Foto: Printscreen/YouTube

Dok su vrućine napolju ne jede nam se teška hrana, niti nam se topi u kuhinji. Ako ste nekada u Grčkoj probali bujurdi, onda znate o kakvom je čudu reč, a ako niste krajnje je vreme da i vaša kuhinja zamiriše na ovaj aromatični specijalitet.

Priprema se lako, od svega nekoliko sastojaka. Potrebni su vam najlepši ukusi leta – feta sir, paradajz, paprika…

Peče se samo petnaestak minuta, a najlepše je da se posluži uz prepečeni hleb.

Vreme pripreme:

  • 15 minuta

Sastojci:

  • 200 g feta sira ili nekog sličnog belog sira, (ovčijeg, kozjeg)
  • 50 g kačkavalja
  • 1 paradajz isečen na sitne kockice
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • ½ kašike origana
  • 1 ljuta sveža zelena paprika feferonka (ako ne volite ljuto, stavite običnu papriku)

Priprema:

Odmah uključite rernu na 200 stepeni. Najbolje je da uzmete malu vatrostalnu posudu.

Stavite foliju, veći komad, da posle možete sve da umotate, pa preko pek-papir. Na sredinu stavite feta sir u komadu. Na fetu stavljate paradajz koji ste isekli na sitne kockice i preko papriku, ljutu ili običnu po želji.

Sve zalijete maslinovim uljem i pospete origanom. Po vrhu poređate kockice kačkavalja.

Kada ste stavili sve sastojke, uzmite krajeve folije i zatvorite ih u paketić, koji pri vrhu dobro učvrstite. Ako spremate u maloj posudi dovoljno je samo nju da preklopite alu-folijom.

Peče se na 200 stepeni oko 15 minuta dok se sir ne otopi.

Izvadite bujurdi, pa kašikom dobro ugnječite sve sastojke da se pomešaju.

Servirajte uz prepečen hleb.

24sedam.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti