Претрага
Close this search box.

Recept dana: Cacio e pepe – malo truda, tri sastojka i dobićete jelo koje će vas ukusom odvesti pravo u Italiju

Pixabay 

Cacio e pepe je jedno od najpoznatijih i najcenjenijih jela italijanske kuhinje, a njegovo poreklo vodi nas pravo u Rim, gde je ovo jelo stvoreno i voljeno.

Iako sastojci mogu delovati jednostavno – testenina, crni biber i Pecorino-Romano sir – prava čarolija ove paste krije se u njenoj pripremi.

Tačan postupak pripreme, balansiranje sira i vode u kojoj je testenina kuvana, čine cacio e pepe ne samo jednostavnim, već i vrlo delikatnim jelom koje može lako da se pretvori u katastrofa ako se ne pripremi na pravi način.

Iako mnogi smatraju da je ovo jelo previše jednostavno, istina je da zahteva određenu veštinu i preciznost, a kada se pripremi kako treba, rezultat je neverovatno kremast i bogat sos, koji savršeno obavija svaki komad testenine.

Cacio e pepe se priprema brzo, ali svaki korak je ključan. Pasta mora biti kuvana „al dente“, a biber mora biti pravilno propržen da bi se “otvorio” sav njegov miris i ukus.

Preporučljivo je da pripremite sve sastojke unapred, jer kada sve stavite zajedno, treba brzo da reagujete kako bi sos ostao kremast i savršen.

Recept dana: Cacio e pepe - malo truda, tri sastojka i dobićete jelo koje će vas ukusom odvesti pravo u Italiju
Freepik 

Vreme pripreme:

  • 30 minuta

Sastojci:

  • 300 g suve testenine (oblik po izboru)
  • 2 kašike putera, iseckane na male komade
  • 1 kašičica sveže mlevenog crnog bibera
  • 60 g finog rendanog Pecorino-Romano sira
  • So po ukusu

Priprema:

1. U veliki lonac sipajte oko tri litre vode i posolite je (oko 2 kašičice soli). Kada voda počne da ključa, ubacite testeninu i kuvajte je dok ne bude skoro al dente (oko 8 minuta).

2. Dok se testenina kuva, stavite puter u veliki tiganj na srednje umerenu temperaturu. Dodajte crni biber i pržite ga oko 30 sekundi, dok ne počne da otpušta miris. Nakon toga, sklonite tiganj sa vatre.

3. Kuvajte testeninu u prokuvanoj vodi dok ne postane skoro al dente. Ne zaboravite da povremeno promešate.

4. Kada je testenina gotova, koristeći veliku šuplju kašiku, prebacite je direktno u tiganj sa puterom i biberom. Dodajte oko 80 ml vode u kojoj se kuvala testenina. Brzo promešajte sve zajedno, kako bi se dobro sjedinjeno. Zatim dodajte polovinu rendanog Pecorino-Romano sira i nastavite da mešate dok se ne stvori kremasti sos. Ako je potrebno, dodajte još malo vode od testenine da bi sos postao glađi.

5. Dodajte ostatak rendanog sira, nastavite da mešate i pratite kako sos postaje glatki i sjajni. Na kraju, pospite sa još malo sveže mlevenog crnog bibera.

6. Ova pasta je najbolja dok je još vruća. Poslužite je odmah, ukrašenu dodatnim sirom ili biberom po želji.

24sedam.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti