Foto: Mamamia

Glumica Natali Portman je na ovogodišnju dodelu Oskara stigla u haljini kojom je iskazala  protest, jer su na plaštu zlatnim slovima bila izvezena imena rediteljki koje je Akademija ove godine “zaobišla”.

“Želim prepoznati žene koje nisu prepoznate za svoj neverovatan rad ove godine, na svoj suptilan način”, izjavila je Oskarovka tada.

Međutim, na njen protest imala je šta da kaže glumica najpoznatija po ulozi u seriji “Čari”.

“Razmišljanje o Natali Portman i njenom oskarovskom “protestu”. Vrsta protesta koja dobije super recenzije mejnstrim medija zbog hrabrosti. Hrabrosti? Ne baš. Ovo je više situacija u kojoj glumica glumi ulogu nekoga ko brine. A mnogi brinu. Ne pišem ovo zbog ogorčenosti, već zgroženosti. Želim da ona i ostale glumice samo prošetaju. Natali, radila si s dve rediteljke u svojoj dugoj karijeri- a jedna od njih si ti. Imaš produkcijsku kompaniju koja je zaposlila samo jednu producentkinju- tebe. 

Izdvajam te jer si poslednja u dugoj liniji glumica koje glume uloge žena koje brinu o drugim ženama. Glumica koje bi navodno trebalo da stoje iza žene, ali u stvarnosti ne rade ništa. 

Naravno da će žene širom sveta nastaviti da kupuju parfeme koje promovišeš, filmove koje radiš i misliti da kupuju ono što si ti. Ali, ko si ti?

Nema zakona koji kaže da moraš zaposliti žene, raditi s njima ili ih podržavati. Prestani se pretvarati da si nekakav borac za sve osim samo za sebe. A što se mene tiče, uvek ću dizati svoj glas i boriti se za promenu bez kompenzacije. To je aktivizam.

Dok ti i tvoje koleginice glumice ne postanete stvarne, učinite nam svima uslugu i obesite svoje aktivističke plaštove, ne stoje kako treba”, zaključila je Rouz.

Naravno, odgovor Natali Portman nije izostao.

“Slažem se s gospođom Mekgoan da je netačno nazvati me hrabrom zbog nošenja odeće s imenima žena. Hrabrost je termin koji bih snažno povezala s akcijama poput onih što su preduzele žene u svedočenju protiv Harvija Vajnštajna proteklih nedelja, pod neverovatnim pritiskom.

Poslednjih godina prilike za rediteljke počinju da cvetaju zbog kolektivnog truda mnogih ljudi koji prozivaju sistem. Poklon su ovi neverovatni filmovi. Nadam se da ih nešto čija je namera da bude tek mali znak pažnje, neće odvratiti od njihovih velikih postignuća.

Istina je da sam tek nekoliko filmova napravila sa ženama. U svojoj dugoj karijeri, imala sam šanse tek nekoliko puta da sarađujem s rediteljkama. Radila sam kratke, reklame, muzičje videe i saradnje s imenima kao što su Marja Koen, Mira Nair, Rebeka Zlotovski, Ana Rouz Holmer, Sofia Kopola, Širin Nešat i ja. Nažalost, neostvareni filmovi koje sam pokušavala da napravim su prošlost.

Kao što je Stejsi Smit (USC) dobro dokumentovala, ženski filmovi se vrlo teško rade u studijima i teško dobijaju finansije. Ako se i rade, žene se suočavaju s mnoštvom izazova dok ih snimaju. Nekoliko sam puta pomagala rediteljkama da se zaposle na projektima s kojih su kasnije morale da odu zbog uslova s kojima su se suočavale na poslu.

Nakon što se snime, filmovi koje su režirale žene, teže stižu na festivale, dobijaju distribuciju i priznanja zbog stražara na svakom nivou. Želim reći da sam pokušavala i da ću nastaviti da pokušavam. Ako do sada nisam bila uspešna, verujem da sam zakoračila u novi dan”, zaključila je Portman.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments