Претрага
Претрага
Close this search box.

SAMO 3 OSOBE NA PLANETI MOGU DA PUTUJU BEZ PASOŠA: Ne, to nije papa! Za jednu ćete se baš iznenaditi…

Foto: elements.envato.com

Svima na svetu potreban je pasoš kako bi ušli u drugu zemlju. Od pape, kraljice Kamile, do premijera i predsednika država, svi treba da ga nose kada napuštaju zemlju. Međutim, u svetu postoje tri osobe koje mogu da putuju bez pasoša.

To su kralj Ujedinjenog Kraljevstva, car Japana i njegova supruga. Ovu privilegiju uživala je prethodno kraljica Elizabeta, pre nego što je Čarls postao kralj.

Foto: commons.wikimedia.org

Kralj Čarls III  nema pasoš. Kraljica Elizabeta II, majka kralja Čarlsa, takođe nikada nije imala ovu ispravu. Prema normama koje sledi vlada Velike Britanije, britanski pasoš se izdaje na ime monarha; stoga nije neophodno da ga monarh ima. Međutim, svi ostali članovi kraljevske porodice, uključujući kraljicu Kamilu i princa Vilijama, moraju da nose pasoš kad god putuju iz Velike Britanije. Štaviše, kralju Čarlsu nije potrebna čak ni dozvola za vožnju u Velikoj Britaniji ili inostranstvu.

Sekretar kralja Čarlsa se po dolasku na presto uputio pismeno svim zemljama preko Ministarstva spoljnih poslova da je sada Čarls kralj Ujedinjenog Kraljevstva i da mu treba dozvoliti da putuje bilo gde sa punim poštovanjem i bez ograničenja.

Japanski pasoš jedan je od najmoćnijih na svetu, trenutno zauzima 6. mesto na listi najmoćnijih pasoša. Dok japanski građani mogu da posete više od 170 zemalja bez viza, japanskom monarhu nije potreban čak ni pasoš da bi putovao. Car Naruhito i njegova supruga, carica Masako, imaju slobodu da putuju u inostranstvo bez pasoša.

Car Naruhito i carica Masako; foto: commons.wikimedia.org

U zvaničnom dokumentu iz 1971. navodi se da će biti krajnje neprikladno izdavati pasoš za cara ili caricu. U dokumentu se takođe dodaje da bi bilo krajnje neprikladno da se car podvrgava imigracionim ili viznim procedurama koristeći pasoš kao običan građanin.

Od cara i carice se traži da prilože samo dokument ministarstva po dolasku u bilo koju zemlju. Ministarstvo spoljnih poslova Japana mnogo ranije obaveštava zemlju o njihovoj poseti.

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Sale
01.03.2024 18:33

Ja letim preko Royal Charter Service-a i uvek nosim pasos sa sobom.

Povezane vesti