Sarkastični ljudi su uspešniji

       
Foto: Neuroscience Is The New Black

Pokazalo se da je sarkazam jako dobra mentalna vežba.

“Da bi se stvorio ili dekodirao sarkazam treba prevladati kontradikciju tj. psihološku udaljenost između bukvalnog i stvarnog značenja sarkastičnih izraza. To je proces koji aktivira i stvara apstrakciju, a potrebna je za stvaranje kreativnog razmišljanja”, objašnjava Frančeska Đino koja je učestvovala u istraživanju za Harvard Gazette.

“Sarkastični ljudi bolje su obavljali kreativne zadatke od onih koji su bili iskreni ili su bili u kontroliranim uslovima. Ovo sugeriše da sarkazam stvara kreativnost”, objašnjava Adam Galinski, jedan od članova istraživačkog tima. Sarkastični komentari čine radni tim kreativniji, pa je dobro opustiti se s povremenim i smešnim komentarima.

Ali, naučnici naglašavaju da je potreban oprez. Ne treba uvek i svuda biti sarkastični ako ne želite da povredite ljude. Potrebno je imati kočnice i paziti na kontekst, ali je i važno međusobno poverenje u komunikaciji.

“Iako većina prethodnih istraživanja sugeriše da je sarkazam štetan za učinkovitu kominukaciju jer pokazuje prezir, mi smo otkrili da sarkazam između pojedinaca koji dele poverenje ne stvara prezir nego iskrenost”, primećuje Galinski.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments