Saveti za roditelje: Blizanci- dvostruka zabava i dvostruki problemi

       
Foto: Money Crashers

Život sa dve bebe nimalo nije lak, zato probajte da organizujete dvostruki posao.

 

  • Podelite posao- Vi niste sami u ovome. Kada ste kod kuće zajedno sa svojim partnerom, podelite kućne poslove- kuvanje, čišćenje, pranje… Naravno, i posao oko blizanaca treba podeliti- mama jednu bebu, a tata drugu. Tako ćete biti odmorniji i raspoloženiji. I UVEK prihvatite pomoć kada vam neko ponudi.
  • Trudite se da dojite– To jeste fizički iscrpljujuće, ali oslobađa petljanja sa gomilom flašica, otkuvavanjem, a i mlečna formula za dve bebe košta dosta! Zato pokušajte da bebe hranite istovremeno, da ne biste gubili vreme. I naravno, dajte im obe dojke. Na taj način ćete izbeći i mogućnost da jedna beba dobije manje hrane ako se ispostavi da obe dojke nisu jednako produktivne.
  • Ako jedu iz flašice, ipak vam je potrebna pomoć– Ovo zahteva ili veliku snalažljivost ili dodatni par ruku. Ako ste sami u vreme hranjenja beba, poduprite im flašice jastučićima ili da obe stavite u sedišta ili kolica i hranite ih istovremeno.
  • Ne dozvolite im da spavaju u različito vreme– Tokom prvih meseci sigurno nećete mnogo spavati, a još manje ako bebe krenu da se bude u različito vreme. Kada prva zaplače, i drugu probudite i obe nahranite. A preko dana, kada bebe spavaju, lezite i vi i spavajte. Ili sedite i radite nešto korisno za sebe (pozovite prijateljicu, čitajte ako niste umorni, gledajte seriju…).
  • Beležite važne podatke– Ko je sisao na kojoj strani, na koga je red da se danas kupa, jer ako ne zapišete zaboravićete.
  • Nađite vremena za druženje sa svakom bebom posebno– To u početku neće biti lako, ali postoji način da svakoj bebi posvetite malo pažnje. Kada ste dovoljno odmorni, jednu bebu stavite na spavanje petnaest minuta kasnije od druge, kako biste joj se posvetili. Ili idite u šetnju sa jednom, a tati ili porodici ostavite drugu.
  • Očekujte da stvari budu dvostruko bolje– Prva četiri meseca biće vam najteža. Ali, kada se uhodate, sve lakše ide. Imajte na umu da će kasnije blizanci biti najbolje društvo jedno drugom, i zabavljati se međusobno, a mnogi roditelji bi vam pozavideli na tome. Jer vas očekuje više slobodnog vremena.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
L0RY
05/09/2018 19:04

Svaka čast svakome ko prođe kroz prve tri godine privremenog ludila, posebno sa blizancima 🙂