Saveti za roditelje: Dobre i loše strane televizije

       

Kada je u pitanju televizija, stručnjaci smatraju da najčešće treba da se kaže NE. 

Stručnjaci preporučuju da deca do druge godine uopšte ne treba da gledaju televiziju. A za to imaju i razloge. Istraživanja su pokazala da deca koja gedaju televiziju manje slušaju govor, čak i kada je u pitanju obrazovni program. Vreme koje vaše dete provodi ispred ekrana  ne utiče na čula. Upravo suprotno- može da omete njihov razvoj.

Međutim, to nije jedina loša strana gledanja televizije. Što više vremena provedenog ispred ekrana, manje vremena provedenog za interakciju sa roditeljima, vremena za kretanje, igranje sa drugima, radoznalost… Sve ovo je povezano i sa gojaznošću kod dece, povečanom agresijom, problemima sa pažnjom.

Mnogim roditeljima, televizija je obezbeđuje predah, dovoljno vremena da se obavi neki kućni posao, da se odmore nakon napornog dana… Ako svom detetu dajete da gleda dečije programe, ograničite ih, da biste imali više koristi, a manje štete:

  • Ograničite vreme- Gledanje televizije ograničite na najviše 10-15 minuta dnevno i birajte programe napravljene iz više celina nego iz dugih blokova.
  • Gledajte televiziju zajedno- Stručnjaci se slažu, da ako dete već gleda televiziju, da je gleda sa roditeljima. Oni mogu da mu objašnjavaju, postavljaju pitanja, pričaju…
  • Pažljivo birajte- Šta deca gledaju veoma utiče na njih. Dajte im da gledaju programe koji podstiču interakciju, imaju obrazovnu vrednost (učenje brojeva npr.). Neka slike budu spore i praćene muzikom ili pevanjem da bi vašem mališanu držale pažnju.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: