Zubari i pedijatri ne preporučuju korišćenje flašica duže od osamnaest meseci.

Najbolje bi bilo odvići dete pre prvog rođendana od flašice, a za to postoji više razloga. Prvi je da što duže traju neke navike, teže se iskorenjuju. Druga stvar je pojava karijesa, od šećera iz sokova koji se sakupljaju oko zubića.Treće je da deca koja koriste samostalno flašicu koriste više sokića ili mleka, te tako jedu manje švrste hrane.

Mi vam dajemo nekoliko saveta kako biste mogli da odviknete svoju bebu od flašice:

  • Odaberite pravo vreme- Nemojte početi sa uskraćivanjem flašice kada je beba bolesna, kad joj niču zubići ili kada je nešto drugo muči. Nemojte joj oduzimati flašicu ako dete niste prilagodili na šolju.
  • Sklonite flašice- Kako se kaže: Daleko od očiju, daleko od srca. Sklanjajte flašice na mesta gde deca ne mogu da ih vide, a šolje stavljajte na mesta gde mogu da ih vide, da bi se pre navikli na njih.
  • Morate biti strpljivi- Kao i sve promene, ni ova ne dolazi preko noći. Ovo odvikavanje može trajati nedeljama, pa čak i mesecima. Zato se naoružajte strpljenjem.
  • Budite pozitivni– Kada god dete popije nešto iz šolje, nagradite ga aplauzom i osmehom uz propratno “Bravo!”. Tako će detetu biti jasnije da radi nešto ispravno i da ste vi srećni i zadovoljni, te će vam ono uzvratiti sa još par gutljaja.
  • Budite primer svome detetu- U ovom periodu deca imitiraju starije, pogotovo svoje roditelje. Zato joj dajte primer kako se pije iz šolje. Možete to činiti i sa slamčicom.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments