Saveti za roditelje: Znakovni jezik za bebe

       

Jaz u sporazumevanju između roditelja (koji se trude da ih razumeju) i dece, naročito u prvoj i drugoj godini njihovog života, može biti dubok.

Zašto upotrebljavati znakove?

To Vašem detetu omogućava da iskaže svoje potrebe bez upotrebe reči koje još ne zna da izgovori, a iz toga proizilazi bolja interakcija i manje frustracije za obe strane. Na ovaj način podstičete bebino samopouzdanje, jer joj dajete do znanja da ste je razumeli.

Roditelji se često pitaju da li će to usporiti razvoj govora kod njihove dece. Odgovor je ne. Šta više, kod nekih beba ubrzava jer se stvorila interakcija sa roditeljima.

Kako koristiti znakove sa bebama

  • Počnite čim beba pokaže interesovanje da komunicira sa Vama– Najbolje je početi oko osmog ili devetog meseca, a možete i ranije.
  • Govorite i pokazujte znakove istovremeno– beba uči i znak i izgovorenu reč.
  • Neka cela porodica koristi znakove– Mama, tata, sestre, braća, bake,deke… Što je više osoba oko bebe koji koriste njen “jezik”, ona je zadovoljnija.
  • Potražite knjige ili sajtove koji podučavaju jezik za bebe– Ali, neke bebe izmisle svoj jezik, a ako je to slučaj baš sa Vašom bebom, prilagodite joj se!
  • Koristite uvek iste znakove.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

Komentari: