Sedenje je novo pušenje- problem jednog načina života

       
Foto: NPR

Lekare brinu podaci prema kojima godišnje umire više osoba od sedelačkog načina života nego od raka pluća.  

Pušenje i alkohol navodili su se kao glavne loše navike zbog kojih su se događale prerane smrti, a sada su loše prehrambene navike i sedelački način života opasno blizu navedenim navikama.

Najnoviji podaci Univerziteta Belfast i Ulster, objavljeni u Journal of Epidemiology & Community Health, pokazali su da trećina ljudi tokom vikenda provede više sati na kauču nego sedeći za radnim stolom na radnom mestu.

Osim što se to loše reflektuje na leđa, može biti uzrok i raznih bolesti, čak i prerane smrti. Podaci su pokazali da je sedenje bilo uzrok čak 70.000 smrtnih slučajeva 2016. godine u Velikoj Britaniji, što je toj zemlji donelo i finansijski godišnji trošak od 700 miliona funti.

Stručnjaci upozoravaju kako dugotrajno sedenje doprinosi gojaznosti, što samo po sebi sa sobom “vuče” niz bolesti, ali deluje i na hormone, metabolizam i funkcije mozga. Može čak biti i uzrok upalnih procesa u telu. Pretnja je i kardiovaskularnom zdravlju, podstiče razvoj dijabetesa tipa 2,određenih vrsta raka i prerane smrti. Utiče i na pamćenje i može povećati rizik od demencije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments