Претрага
Претрага
Close this search box.

Slatko nakon ručka? Nauka našla objašnjenje zašto smo raspoloženi za dezert

Foto: TipBuzz

Stručnjaci sa Univerziteta Deakin u Australiji, došli su do zaključka kako jedan od uzroka ove pojave može biti dosada i zasićenje receptora ukusa. 

“Glavni razlog je fenomen poznat kao senzorna specifična sitost. U osnovi to doživljavamo kada jedemo jednu hranu do punoće. Naša čula nam govore kako više ne želimo da jedemo više tu hranu. Drugim rečima, puni smo”, rekao je za Hafington Post Rasel Kirst, profesor i vođa centra za napredne čulne nauke ovog univerziteta.

Kada pojedincu predstavimo desert, novo iskustvo ukusa, to znači kreiranje novog profila ukusa koji nam nije dosadio. Našem organizmu obilan obrok jednostavno dosadi, a ideja o slatkom završetku nam izgleda najprivlačnije.

“Signali sitosti poništeni su prijatnim iščekivanjem nove hrane. Kad bi se predstavila ista hrana, ne bi bilo želje za konzumiranjem iste”, dodao je Kirst.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti