Foto: Pexels

“Imena koja najčešće dobijaju novorođenčad koriste se u većem delu centralne i istočne Evrope”, stoji u španskom časopisu Hola!, koji je izdvojio četrdest najlepših slovenskih imena.

U tekstu autori navode da “iako možda verujete da ih je nemoguće izgovoriti, samo morate naučiti kako se to radi”. Među 40 najlepših slovenskih imena, našlo se čak 14 koja su srpska imena i koja se opet vraćaju u modu.

Foto: Pexels

Časopis Hola! navodi imena Boris, koje znači ratnik, Goran, ime slovenskog porekla koje znači planinar. Tu je i Milovan, Milivoje i Mirko.

Ženska imena koja su se našla na ovom spisku su Lenka, ime ruskog porekla koje znači “ona koja sija”, a koje je najpopularnije u Vojvodini (podsećamo, jedna od najlepših pesama posvećena je Lenki Dunđerski). Danica, žensko ime sa mnogo varijanti koje su se u slovenskoj mitologiji smatrala „jutarnjom zvezdom“ i mlađom sestrom Sunca i Darinka, takođe krase ovu listu. Španci stavljaju i imena Mileva, Milka, Miroslava, ime slovenskog porekla koje znači slava i puna mira. Spisku nije kraj. Tu je još i Svetlana, Tihana, vrlo često ime u Srbiji i Hrvatskoj koje znači ‘tiha’ i Zora.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments