Sajt TasteAtlas, svetski atlas hrane, predstavio je najbolja tradicionalna jela na planeti. U top 10 su i jela iz Italije, Španije, Perua i Grčke.
Na prvom mestu našlo se meksičko jelo Cochinita pibil, sporo pečeno svinjsko meso. Reč je o jelu od svinjetine marinirane u kombinaciji paste od anate, soka od gorke narandže i belog luka. Priprema tradicionalne cochinita uključuje mariniranje mesa u jako kiselom soku od citrusa, dodavanje semena anata koje daje živopisnu zapečenu narandžastu boju i pečenje mesa u piibu dok je umotano u list banane.
Slede brazilska Picanha, poljska Pierogi Ruskie i tajlandsko jelo Massaman Curry.
Rangiranje se vršilo na osnovu odgovora više od 100.000 ljudi iz celog sveta. Komšijski sarajevski ćevap zauzeo je 10. mesto sa ocenom 4,5. Hrvatska ima čak četiri jela na listi: Kotlovina (36. mesto), Čobanac (51. mesto), Crni iržoto (55. mesto) i Štrukle na 88. mestu.
Srpska pljeskavica, neozaobilazno jelo za svakog turistu i stranca u našoj zemlji, našla se na 52. mestu, sa ocenom 4,38.
nsuzivo.rs