Foto: Spectrum Orthopaedics

Skoro svaka druga osoba starija od 55 godina boluje od degenerativnog oboljenja zglobova ili osteoartritisa, od koje češće obolevaju žene.

Osteoartritis nastaje zbog propadanja zglobne hrskavice, a uzrok bolesti je još uvek nepoznat, iako genetika zna da igra veliku ulogu.

Novija istraživanja pokazuju da osteoartritis počinje da se javlja kod osoba već u 40-im godinama, naročito na zglobovima koji nose telesnu težinu kao što je kuk, a pogađa i zglobove na rukama, kolenima i kičmi.

Foto: Everyday Health

Simptomima osteoartritisa se obično može upravljati, ali oštećeni zglobovi ne mogu da se oporave. Biti aktivan, održavati telesnu težinu i neki tretmani mogu usporiti napredovanje ove bolesti i pomoći kod bolova.

Simptomi se često razvijaju polako i vremenom se pogoršavaju. Njegovi znaci i simptomi su: bol, ukočenost zglobova, gubitak fleksibilnosti i otoci.

Faktori rizika mogu povećati rizik od dobijanja osteoartritisa. To su godine, pol, gojaznost, povrede zglobova, genetika, deformiteti kostiju, određene metaboličke bolesti (dijabetes i hemohromatoza, stanje u kome vaše telo ima previše gvožđa).

Što se ranije otkrije osteoartritis, lakše ga je tretirati. Može se staviti pod kontrolu fizikalnim terapijama i lekovima, u zavisnosti šta je vaš izabrani lekar odlučio da bude metoda lečenja.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments