Foto: Glamour

Najnovije istraživanje objavljeno je u časopisu Emotion, pokazalo je kako plakanje utiče na naš organizam.

U istraživanju Univerziteta Kvinslend je učestvovalo 197 studentkinja koje su mogle da biraju između tužnog i emocionalno neutralnog snimka koje je trebalo pogledati. Oko 50 posto devojaka koje su gledale tužan video, na kraju su zaplakale.

Eksperiment je nastavljen podvrgavanjem ispitanica testu na stres, tokom kojeg je trebalo da umoče ruke u hladnu vodu. Za to vreme naučnici su im merili otkucaje srca, disanje i su uzeli uzorak sluzi kako bi im izmerili nivo kortizola u telu.

Ispitanice koje su plakale nisu bile u stanju da duže drže ruke u hladnoj vodi, ali mogle su jako dobro da regulišu disanje. Nivo kortizola i kod jednih i kod drugih je bio sličan.

“Odavno je poznato da se kroz suze oslobađamo tokisina iz tela i da nam one na neki način menjaju stanje što nam pomaže da se nosimo sa stresnim i bolnim situacijama. Plakanje ne utiče na nivo hormona stresa, ali pomaže telu da se smiri usporavajući disanje i regulišući otkucaje srca”, objašnjava autorka studije Lea Šarman i dodaje kako to ne znači da plakanje isto utiče na sve ljude.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments