Šta raditi kada dete ima izmišljenog prijatelja?

       
Foto: Good Housekeeping

Studija Univerziteta u Vašingtonu i Oregonu iz 2004. godine potvrdila je da čak 65 posto dece ima izmišljenog prijatelja (ili više njih) do sedme godine života.

Kanadski pedijatar Majkl Dikinson za Today’s Parent tvrdi da to nije opasna stvar i da “se radi o normalnom delu detetovog razvoja.”

Istraživanje naučnice Mardžori Tejlor otkrilo je da deca najčešće imaju roditeljski odnos sa svojim izmišljenim prijateljima. U 77 posto slučajeva, deca znaju da se radi o njihovoj mašti i ne mešaju stvarnost.

Deca u većini slučajeva zaboravljaju i brišu svoje izmišljene prijatelje do početka školovanja, kad takvo ponašanje postaje manje društveno prihvatljivo.

“Prepuštanje detetu da vas upozna sa svojim imaginarnim prijateljem može biti lep način da se približite i pokažete ljubav i poštovanje. Ali, ne preporučuje se raditi nešto što uzrokuje štetu vama ili vašoj porodici veći stres. Nemojte dozvoliti da se imaginarni prijatelj vašeg deteta pretvori u način da dete izvrši masovnu kontrolu nad porodicom. Izložiti još jedan tanjir za večerom sa zamišljenom hranom je u redu, ali serviranje prave večere u njega šalje pogrešnu poruku”, kaže dr Samanta Rodman, autorka knjige “Kako razgovarati sa vašom decom o razvodu”.

Imaginarni prijatelji obično postaju problem samo kada dete okrivi svoje loše ponašanje prema imaginarnom prijatelju, dodaje dr Rodman. “U ovom slučaju, dete treba naučiti da će biti odgovorno za sve što rade oni ili njihovi izmišljeni drugari”, zaključuje.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments