Претрага
Претрага
Close this search box.

Šta znači biti AUTOSEKSUALAC: Proverite da li ste i vi jedan od njih

Foto: zenskimagazin.rs

Autoseksualnost nije sinonim za aseksualnost ili narcizam. Saznajte pravo značenje autoseksualnosti, tvrde stručnjaci.

Jednostavno rečeno, neko ko je autoseksualac ​​seksualno privlači sebe, objašnjava edukator o rodu i seksualnosti Eli Skriver, osnivač Piloutok-a.

Postoji širok spektar kada je u pitanju aseksualnost. Neki autoseksualci privlače isključivo sebe, neki su prvenstveno privlačni sebi, ali povremeno privlače i druge, a neki su prvenstveno privlačni sebi, ali imaju sposobnost da redovno doživljavaju seksualnu privlačnost i prema drugima.

Štaviše, uobičajeno je da ljudi koji su autoseksualni doživljavaju seksualnu želju kada se gledaju u ogledalo, da više vole masturbaciju od svih drugih vrsta fizičkog ili seksualnog kontakta, i da ih pobuđuje misao ili čin sopstvenog nastupa tokom seksa da u većem stepenu nego što ih uzburka partner.

Foto: I am more

Iako su reči donekle slične, autoseksualac ​​i aseksualac ​​nisu iste. Neko ko je u spektru aseksualnosti ne doživljava redovnu seksualnu privlačnost. Neko ko je autoseksualac ​​doživljava redovnu seksualnu privlačnost – ta seksualna privlačnost se dešava (prvenstveno) prema sebi.

I ne, autoseksualnost nije narcizam. Biti autoseksualac ​​nije isto što i biti narcisoidan, dva identiteta nisu međusobno isključiva niti sinonimna.

Autoseksualnost je seksualna orijentacija koja imenuje seksualne preferencije. Narcizam nije seksualna orijentacija, već poremećaj ličnosti koji označava intenzivan nedostatak empatije prema drugima. „Narcisoidni poremećaj ličnosti je takođe praćen nizom drugih simptoma koje osobe koje su autoseksualne ne moraju nužno imati“, primećuje Skriver. Narcisi imaju tendenciju da monopolizuju razgovore, preuveličavaju svoja dostignuća, iskorišćavaju druge, imaju poteškoća da regulišu svoje emocije i imaju duboko ukorenjenu nesigurnost, navodi Klinika Mejo.

novosti.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti