Stiže muška kontacepcijska pilula

       

Rezultati nedavno urađenog istraživanja na Univerzitetu Vašington i u laboratoriji LA Bio Medu pokazali su da smo korak bliže muškoj oralnoj kontracepciji.

U istraživanju su učestvovala 40-orica zdravih muškaraca. Desetorica su dobila placebo, dok su ostala 30-orica 28 dana uzimala lek 11-beta-MNTDC, odnosno kontraceptiv. Deo je pio dozu od 200 grama, a deo od 400, uz obrok.

Spomenuti lek sadrži vrstu progesterona koja blokira hormone LH i FSH zadužene za stvaranje sperme i androgen koji nadomešta nedostatak testosterona i balasnira muške hormone.

“S obzirom da smo lekom obustavili stvaranje testosterona u testisima, morali smo nekako osigurati da se ostale hemijske reakcije u telu odvijaju neometano i da muškarac i dalje ostane muškarac”, rekao je vođa istraživanja Stefani Pejdž.

Ipak, lek treba usavršiti jer je testiranje na muškarcima pokazalo da ipak ima nuspojave. 

Nakon 28 dana uzimanja kontracepcijskih pilula, rezultati su bili ovakvi: svi ispitanici imali su jednako aktivan seksualni život kao i kad nisu uzimali kontraceptivne pilule, četvorica su prijavila glavobolje, umor i pojavu akni, petorica blago smanjen libido i dvojica blagu erektilnu disfunkciju.

Autor: nsuzivo.rs

 

Komentari: