Foto: Jioforme

Naučnici sa njujorškog Univerziteta Kolumbija, Univerziteta Vašington i Politehničkog instituta Vorčester su pokazali da ekstrakti slatkog pelina, poznatog kao prirodne antibakterije i antivirusne biljke, pokazuju antivirusnu aktivnost protiv koronavirusa.

Ovo je prvo izveštaj o učinkovitosti ekstrakata dobijenih u vrućoj vodi iz slatkog pelina s četiri različita kontinenta protiv ovog virusa. Američka naučnica Pamela Veters kaže da će dodatne studije odredi “uživo” kako bi videle da li ova boljka zaista može da posluži kao terapija za lečenje infekcija koronavirusom.

Američki naučnici su postavili hipotezu da u smrvljeni osušeni listovi slatkog pelina u prahu, koji bi bili stavljeni u pilulu, mogu da predstavljaju jeftin pristup lečenju infekcija koronavirusa. Naučnici su testirali ekstrakte iz sedam različitih uzgoja na ćelijama E6 zaraženim koronavirusom u epruveti.

Svi ekstrakti pokazali su anti-koronavirusnu aktivnost (čak je i uzorak prikupljen još 2008. godine pokazao jednaku antivirusnu aktivnost kao i sveži uzorci).

Studija čeka naučne recenzije, pre službene objave u nekom od naučnih časopisa.

nsuzivo.rs

Izvor: N1

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
VOSSA
12/01/2021 21:24

Ali ako radi i gorki pelin,onda sam na konju!