Foto: Raising Children Network

Nemojte se plašiti ako se u prva četiri meseca oči vaših beba kreću nezavisno jedno od drugog dok ne dobiju kontrolu mišića i nauče kako da fokusiraju. Za većinu beba to je normalno do četvrtog meseca. Ako se to nastavi i kasnije, to mogao biti znak neurološkog problema, pa bi se trebalo obratiti pedijatru.

Neke roditelje će dlake koje beba ima na leđima, ramenima, rukama i nogama šokirati, ali to je zapravo normalno. Naziv im je lanugo-dlačice i to su prve dlake koje igraju vitalnu ulogu u zaštiti bebine kože i regulaciji njene telesne temperature u materici. Te dlačice će  ispasti nedelju ili dve nakon rođenja, ali mogu se i duže zadržati, pogotovo ako se dete rodilo pre termina.

Bebe imaju mnogo stolica i to u širokoj paleti boja zbog kojih se roditelji mogu pitati šta je zdravo. Sve bebe odmah nakon rođenja imaju jako tamnu stolicu, a kako izgleda nakon toga zavisi od toga da li je dete dojeno ili se hrani formulom.

Foto: Ephotovn

Kod novorođenčadi preterano kijanje obično ne treba da brine. Ono pomaže bebama da pročiste zagušenje koje se nalazi u nozdrvama ili može značiti da bebi smeta neki miris u prostoriji ili na osobi. Ako kijanje ne prate i drugi simptomi to je zdrav i važan znak da nervni sistem bebe ispravno radi.

Neke bebe spavaju s otvorenim očima, kao rezultat medicinskog stanja zvanog lagoftalmus. Razlog zbog kojeg bebe tako spavaju nije poznat, ali to može biti povezano s njihovim jedinstvenim ciklusima spavanja i provođenjem više vremena u REM snu nego odrasli. To je bezopasno i ne ukazuje na problem sa spavanjem, objasnila je za Njujork Tajms Erika R. Čeng docentkinja pedijatrije na Medicinskom fakultetu u Indiani.

Visok nivo estrogena koji cirkuliše u krvotocima devojčica i dečaka može uzrokovati oticanje dojki i mlečni iscedak iz bradavice u jednoj ili obe dojke nakon rođenja. Kod novorođenih devojčica, ovaj hormonalni talas može pridoneti oticanju vaginalnih usmina, kao i vaginalnom krvarenju, što opet ne treba da vas plaši, jer se organizam tako čisti od viška hormona.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments