Susam je prepun nutrijenata koji imaju blagotvorno dejstvo na ceo organizam, a u nastavku otkrijte za šta je sve dobar.

Semenke susama sadrže vitamine, prirodna ulja i minerale, te organske sastojke kao što su magnezijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, mangan, cink, protein, kao i vlakna i triptofan. Zahvaljujući svim ovim nutrijentima, susam blagotvorno deluje na ceo organizam.

Zdravstveni benefiti susama

Uklanja hipertenziju

Prirodna ulja u ovim semenkama utiču na smanjnje visokog krvnog pritiska, pokazale su mnogobrojne studije. Susam sadrži i 25% dnevne preporučene doze magnezijuma, koji zapravo utiče na regulisanje krvnog pritiska.

Antikancerogena svojstva

Studije su pokazale da sastojci susama, kao što su magnezijum i fitinska kiselina, uklanjaju rizik od brojnih vrsta kansera kao što su leukemija, rak dojki, pluća, pankreasa, debelog creva i prostate.

Drži dijabetes pod kontrolom

Pokazano je da ulje susama poboljšava efekat nekih medikamenata koje koriste dijabetičari. Uz to, susam reguliše nivo glukoze u telu i umanjuje simptome dijabetesa.

Zdravlje kostiju

Zahvaljujući esencijalnim mineralima kakvi su cink, kalcijum i fosfor, susam igra važnu ulogu u zdravlju kostiju, jača ih i potpomaže regeneraciji, u slučaju preloma i oštećenja.

Poboljšava varenje

Ovo malo zrno je prepuno vlakana- važne komponente pravinog rada orfana za varenje. Zato je susam delotvoran i u lečenju zatvora, ali i dijareje, te umanjuje rizik od gastrovaskularnih oboljenja i raka debelog creva.

Štiti od radijacije

Jedan od sastojaka susama- sesamol je povezan sa zaštitom DNK od štetnih uticaja zdraenja, prilikom hemoterapije i radioterapije.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments