Sva deca se dele na orhideje i maslačke, tvrdi psiholog iz Amerike

       
Foto: AG.org

Da li je neko dete maslačak ili orhideja, prema Bojsu, odlučuje njegov doživljaj društva i ponašanje u njemu. 

Profesor pedijatrije i psihijatrije na univerzitetu u Kaliforniji dr Tomas Bojsi je nedavno predstavio podelu dece: prema njemu većinu dece čine maslačci, a svako peto dete je ređa orhideja.

Većinu dece svrstao je pod maslačke jer se, kako kaže, ‘dobro nose s izazovima i imaju sposobnosti s kojima će uspeti da se izbore za ono što žele u skoro svakom okruženju, porodičnom i školskom’.

Dijametralno suprotno od njih su deca orhideje koja u dečjoj populaciji čine jednu petinu. Oni su izrazito osetljivi na okolinu, može se reći i da su hipersenzibilni i imaju veće tendencije da nekad u životu obole od neke psihičke ili mentalne bolesti odnosno poremećaja. Obično su sramežljivi, često su i tužni ili zamišljeni i nisu ni malo imuni na tuđe postupke koji im često uzrokuju stres.

“Većina dece spada pod maslačke što znači da će, kao biljka, uspevati gotovo ‘gde god da ih posadite’. Postoje i drugi koji, kao orhideje lako počinju venuti ako nemaju dovoljno pažnje, ljubavi i podrške. A ponekad, takođe kao orhideje, ako naiđu na onoga ko ih razume, postaju svesni svoje retke lepote”, rekao je Bojsi.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments