Svetska nedelja dojenja: Dojenje može bebu zaštiti od ekcema i upale srednjeg uha

       
Foto: Medela

Svetska nedelja dojenja prvi put je obeležena 1992. godine i od tada se obeležava svake godine od 1. do 8. avgusta.

Deca koja su u prva tri meseca života sisala možda imaju manji rizik da obole od dermatitisa, navodi se u novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology.

U istraživanju su analizirani podaci o ishrani 2000 trudnica u trećem trimestru trudnoće, pa do prve godine detetovog života. Nakon toga su nastavili da prate ishranu 1520-ro dece do njihove šeste godine.

Tokom studije je kod samo 20 posto dece dijagnostifikovan ekcem. Pokazalo se da su deca s porodičnom istorijom alergija na hranu i ona iz porodica višeg socioekonomskog statusa podložnija dermatitisu. 

Koautorka istraživanja, stručnjakinja za alergije kod dece, dr Karen Robins za Healthline dodaje da bi roditelji trebalo da budu svesni koliko faktora utiče na pojavu dermatitisa i da isključivo dojenje u prvih nekoliko meseci života može biti faktor koji će redukovati količinu i trajanje simptoma ekcema.

Istraživanja pokazuju da su deca, koja se hrane isključivo na flašicu, podložnija zapaljenjima uva do prve godine, zbog napora tokom pijenja mleka iz bočice. Mišići se mnogo naprežu, a to može dovesti do zapaljenja uha.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments