Tart sa jabukama je jednostavna poslastica koja mami ukusom. A još slađa je kombinacija sa orasima. Zato morate isprobati ovaj recept jer je čisto savršenstvo.
Tart sa jabukama i orasima je kombinacija predivne arome i to u prhkom testu. Ovaj desert se lako priprema, a sigurni smo da će cela porodica uživati u neverovatnom ukusu.
Sastojci:
Za testo:
300 g brašna (2 šolje od 200 ml + 3 pune kašike)
5 g praška za pecivo (1 puna kašičica)
5 g vanilin šećera (1 kesica)
50 ml ulja (5 kašika)
40 g šećera u prahu (2 kašike)
50 g gustog jogurta (1 puna kašika, ne sme biti tečan!)
1 jaje
100 g putera (na sobnoj temperaturi)
Za fil od jabuka:
Čaša za merenje: 100 ml
3 velike jabuke
1/2 čaše vode
1 čaša belog šećera
1 čaša mlevenih oraha
1/2 kašičice cimeta u prahu
Priprema:
Za testo pomešajte sve sastojke osim brašna. Postepeno dodajte brašno dok ne dobijete meko testo (dodajte pažljivo jer svako brašno različito “upija”, a testo treba da ostane meko).
Pokrijte testo i ostavite ga u frižideru da odmori oko 15 minuta.
Jabuke oljuštite i iseckajte na kockice. Stavite ih u tiganj, dodajte šećer i vodu. Kuvajte dok ne ispari voda, zatim dodajte cimet i orahe. Ostavite da se ohladi.
Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte ga između dva parčeta papira za pečenje dok ne dobijete krug. Tiganjem prečnika 27 cm izrežite lep krug. Preostali deo testa umotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač.
Na ivicama testa napravite male zaseke. Na testo stavite fil od jabuka i oblikujte ivice po želji, možete ih uvrnuti ka gore i staviti polovinu jezgra oraha.
Testo iz zamrzivača narendajte preko fila.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C sa ventilatorom, dok ivice ne postanu blago zlatne (tačno vreme pečenja zavisi od jačine rerne).
Kad se tart potpuno ohladi, pospite ga šećerom u prahu.
ženablic.rs