Foto: Medium

Novo istraživanje Univerziteta Harvard, pokazalo je da je tatina interpretacija priča deci korisnija da više razviju maštu.

Istraživači takođe tvrde da je to bolje i za razvoj govora. Nakon što su godinu dana deci čitane priče za laku noć, kod devojčica se video napredak u razvoju govora, i to kod onih kojima je priče čitao otac.

“Uticaj je veliki, posebno ako su tate počele da čitaju svojoj deci pre navršene druge godine”, rekla je vođa istraživanja, Elizabet Dursma. “Budući da se čitanje najčešće smatra ženskom aktivnošću, deca su više uključena kad im tate čitaju, to im je posebnije iskustvo”.

Foto: Sleeping Should Be Easy

Džastin Kolson, stručnjak za roditeljstvo, objasnio je da čitanje proširuje vokabular kod dece.

“Pomažemo im da se osećaju sigurno, a to može imati pozitivan uticaj na njihovu sposobnost učenja”, rekao je.

Mozak dece kojima se čitalo i koja kod kuće imaju mnogo knjiga pokazuje veću aktivnost u delu leve hemisfere. Taj deo mozga je vrlo aktivan kad starija deca čitaju sama sebi, ali se aktivira i kad mlađa deca slušaju priče.

Deca koja su bila izložena knjigama i čitanju kod kuće, na snimcima su pokazivala veću aktivnost u delovima mozga koji obrađuje vizuelne asocijacije, iako su samo slušala priču i nisu gledala nikakve slike.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments