TEŠKO PAMTITE TUĐA IMENA, ALI I VAŽNE INFORMACIJE? ‘Probudite’ mozak ovim tehnikama

Foto: The Economic Times

Mnemotehnike se oslanjaju na asocijacije između nečeg lako pamtljivog i nečega čega se teže setite, zato je najbolje kada čovek sam, u skladu sa svojim asocijativnim sklopom, smisli mnemotehniku. Ovo su neke od klasičnih:

Rosenbaum

Jedna od najpoznatijih metoda pamćenja je Rosenbaum (nazvana po američkom novinaru, dobitniku Pulicerove nagrade). Korisna je za vođenje različitih projekata, pripremanje prezentacije i lakše razlikovanje važnog od nevažnog: vodite dnevnik rada tako da numerišete svaku stranicu, na kraju dana pročitate zapisano i posebno označite one činjenice, detalje i citate koje smatrate bitnim. Pred sam kraj zadatka pročitajte ih još jednom i na poseban papir zapišite samo nekoliko reči koje vas podsećaju na označeno, uz naznaku stranice na kojoj ćete naći više o vođenim beleškama.

Foto: The Independent

Berlicova metoda

Možda ste se koji put zatekli u stranoj zemlji gde se govori vama nepoznatim jezikom, ali ste već nakon nekoliko dana zapamtili osnovne fraze? To je, naime, Berlicova metoda – osmišeljena još 1878. – kojom se danas služe neke škole stranih jezika: umesto da vas opterećuju gramatičkim i pravopisnim pravilima, to vas uče konverzacijom. Na taj način, potvrdila je i statistika, čovek više zapamti i nauči.

Brojevi

Ako ne možete zapamtiti PIN-ove ili važnije telefonske brojeve, pokušajte da ih nekoliko puta utipkate u zamišljenu tastaturu – kada vam zatrebaju, možda nećete moći da se setite, ali je mozak zasigurno zapamtio pokrete vaših prstiju.

Foto: ThoughtCo

Pamćenje imena

Potrudite se da, pri upoznavanju, ponovite ime sagovornika. Ako razmenjujete vizit karte na poleđini napišite gde ste i kada upoznali osobu, a ako samo upisujete broj u svoj telefon, još jednom ponovite ime, a posle uz ime dodajte i kratku podsetnicu koja ne mora nužno biti povezana s tom osobom (može to biti ime osobe koja vas je upoznala, mesto upoznavanja, radno mesto upoznate/og ili neka karakteristika).

sensa.hr

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti