Konzumacijom crvenog voće koje je široko rasprostranjeno na našim prostorima, podstiče se proizvodnja kolagena i opskrbljuje naše telo vitaminima mineralima i aminokiselinama.
Prve trešnje su već uveliko stigle na lokalne pijace i cene variraju od 200 do 250 dinara po kilogramu. Trešnje čuvaju naše krvne sudove, malo kalorija i izobilje vlakna pružaju osećaj sitosti.
Smatra se da su ih Rimljani pronašli 70 pre naše ere u okoline Anadolije. U Japanu se trešnja smatra uzvišenom biljkom, a u istoriji su je Japanci poklanjali drugim država kao gest prijateljskog odnosa.
Trešnje su zahvalne za održavanje, s tim da je njihov plod najosetljiviji pred samo branje, jer vremenske nepogode utiču da plod pukne i ne može da se plasira na tržište.
Odličan su dodatak za voćne salate kao i za sirupe, kolače, džemove, kompote.
KOLAČ OD TREŠANJA
Potrebni sastojci:
3 cela jaja
60 gr čokolade
20 gr kokosovog maslaca
15 gr lanenog brašna
50 gr trešanja
1 kašičica praška za pecivo
stevija
Način pripreme:
Umutite jaja u posudi, potom rastopite čokoladu na pari i dodajte u jaja. Preostale sastojke dodajte bez trešanja i dobro promešajte. Trešnje isecite na komade i dodajte u smesu za čokoladni kolač i ponovo promešajte. Dobijenu smesu sipajte u pleh, obložen papirom za pečenje i ukrasite kolač trešnjama. Pecite kolač u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.
nsuzivo.rs