Претрага
Претрага
Close this search box.

U KAFIĆU UZ PIĆE MNOGI DOBIJAJU JEDAN DODATAK! Misle da je zdrav, a u stvari je leglo BAKTERIJA – imunitet je NA UDARU

Foto: Pexels

Do sada ste mogli možda da čujete da je led koji se služi u kafićima i restoranima potencijalno leglo bakterija. Sprovedena istraživanja o kvalitetu leda pokazala su da je čak 77,2 odsto uzoraka bilo pozitivno na prisustvo koliformnih bakterija, čije je poreklo fekalno.

Ali, nažalost osim leda po ugostiteljskim objektima još jedna stvar je kontaminirana virusima ili bakterijama, pokazala je studija objavljena u “Journal of Environmental Health” 2007. godine. Stručnjaci su nakon ispitivanja kriške limuna došli do neverovatnih zaključaka.

Istraživači su prikupili 76 kriški limuna iz 21 različitog restorana, raspoređenih u periodu od 43 posete. Skoro 70 odsto prikupljenih uzoraka proizvelo je izvestan rast mikroba bilo na kori, unutrašnjosti ili oboje.

Odakle dolazi sva ta kontaminacija? Prema istraživačima sa Univerziteta Klemson koji su se ponovo osvrnuli na ovo istraživanje  2017. godine, bakterije mogu da dođu iz kontaminiranih ruku, dasaka za sečenje ili pribora. Njihova studija je otkrila da kada ruke kontaminirane sa bakterijom ešerihijom koli dodiruju vlažne limune, bakterija se prenosi 100 odsto vremena.

Foto: Pixabay

A ako mislite da je limun u vašem omiljenom alkoholnom piću bezbedan, varate se. Druga studija je pokazala da većina bakterija može da preživi u alkoholnom napitku čak i u tekili, piše sajt Mešd.

Prema dr Alan Tegeu, specijalistu za zarazne bolesti na Klivlendskoj klinici, trebalo bi da pogledate ljude koji rukuju hranom i pićima. Ako unesete kontaminiran limun u svoj organizam, Tege kaže da to ne znači uvek da ćete se razboleti. Ako imate zdrav imunitet, verovatno se možete boriti protiv bakterija, ali svako ko ima narušen imuni sistem treba da bude oprezan.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti