Foto Departures

Proleće je zvanično počelo 20. marta. Kao što odbacujemo teške džempere, tako isto treba napraviti i prelaz u nezi kože, jer u zimskom periodu koži je potrebno teže hidratantno sredstvo zbog suvoće.

U proleće se naša prirodna ulja vraćaju u ravnotežu nakon suve zime. Ali, kako pripremiti lice za sunčanije dane? Razgovarali smo sa Tanjom Simović, magistrom farmacije i vlasnicom brenda prirodne kozmetike Mon cacao.

Ovih dana, stvar koju najčešće radimo je- pranje ruku. Zbog učestalog pranja ruku, koje je u ovoj situaciji i više nego potrebno, može doći do isušivanja kože ruku. Takođe, na kožu ruku mogu loše uticati i preparati na bazi alkohola.

Foto: Noloneliness

“Često pranje ruku uklanja lipide koji predstavljaju kožnu barijeru. Zato koža postaje gruba na dodir. Treba birati ručno rađene sapune, koji su sve dostupniji. Ako koristite sredstva za suvo pranje birajte ona koja imaju biljni glicerin u svom sastavu”, objašnjava Tanja.

Kod oštećenja vam mogu pomoći kreme koje sadrže ureu, koja omogućava zadržavanje vlage u gornjem sloju kože. Kako bi efekat bio što bolji, treba staviti rukavice, ističe Simović.

“Dok smo u izolaciji nalazimo se u potpuno izmenjenim uslovima života. Promenjena je rutina, izloženi smo stresu, nekoviše neko manje, koliko god mislili i ponašali se da nismo. Nalazimo se u zatvorenom prostoru, režim ishrane i kretanja nam nije isti. Sve ovo dovodi do unutrašnje dehidratacije kože. Narušen je balans organizma i mogu se pojaviti bubuljice, čak i kod onih koji nisu imali taj problem”.

Mon cacao piling; foto: Aja Koska

“Ono što je dobro u svemu ovome je da imamo vremena, koje možda nismo imali ranije, da se posvetimo nezi, proširimo je i pravilno uradimo. Jutarnje čišćenje lica možemo započeti blagim tonikom ili hidrolatom. Ako do sada niste, uvedite piling i masku, jednom ili dva puta nedeljno. Serum ide prvi na očišćeno lice, zatim krema prema tipu kože i na sve to možete dodati koju kap ulja”, savetuje Tanja.

Proleće i jesen su najnepovoljniji periodi za osetljivu kožu, a glavni okidači neželjenih reakcija na osetljivoj koži mogu doći spolja- UV zraci, kozmetika, vetar, ili stres kao unutrašnji faktor. Zato sredstva za negu moraju biti blaga, a prirodna kozmetika je takva zbog minimalnih sastojaka, koji uključuju kamilicu, aloe veru i pantenol, koji su poznati kao umirujući.

Foto: Seven Roses

“Zbog sunčevih zraka je preporuka da se tokom cele godine koristi zaštitni faktor, s tim da se menja veličina faktora u zavisnosti od godišnjega doba. Više sunčevih dana zahteva i veći SPF. Prirodnu alternativu za zaštitu od sunca predstavljaju ulja, buteri i minerali, koji se posebno preporučuju osobama sa osetljivom kožom. Ulja koja imaju veliki zaštitni faktor su ulje lešnika, šargarepe i pšeničnih klica”, kazala je za naš portal Tanja.

Iako je ova zima bila blaža, ostavila je traga na koži lica. Zato joj je sada potrebna intenzivna hidratacija. Kada govorimo o nezi, nikako ne treba izostavljati vrat i dekolte, jer se upravo ovde vide prvi znaci starenja kože.

Foto: Aja Koska

Autor: Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments