Претрага
Претрага
Close this search box.

U TOM TRENUTKU NE DAJTE MOBILNE TELEFONE Novo istraživanje pokazalo zašto su OPASNI kada deca imaju TANTRUME

Foto: Pixabay

Može biti primamljivo da date detetu telefon ili tablet da ga smiri dokimaju tantrum, ali to znači da možda neće uspeti da nauče kako da regulišu svoje emocije, upozoravaju stručnjaci.

Poslednjih godina, međutim, postalo je uobičajeno da se deci daju digitalni uređaji kada postanu neraspoloženi i istraživači su otkrili da bi to moglo imati štetne dugoročne posledice.

Tim sa Univerziteta Etveš Lorand u Mađarskoj zatražio je od 265 roditelja da popune upitnike o ponašanju svog deteta. Njihova deca su u proseku imala tri i po godine, a naknadni upitnik je obavljen godinu dana kasnije.

Analiza je otkrila da što su roditelji više koristili telefone ili tablete kao sredstvo za smirenje, to su njihova deca bila lošija u veštinama upravljanja besom i frustracijom godinu dana kasnije.

Dr Veronika Konok, prva autorka studije, rekla je:

-Ovde pokazujemo da ako roditelji redovno nude digitalni uređaj svom detetu da ga smire ili da spreče napad besa, dete neće naučiti da reguliše svoje emocije. Ovo dovodi do ozbiljnijih problema sa regulacijom emocija, posebno problema sa upravljanjem besom, kasnije u životu. Gnevi se ne mogu izlečiti digitalnim uređajima. Deca moraju da nauče kako da sama upravljaju svojim negativnim emocijama. Treba im pomoć roditelja tokom ovog procesa učenja, a ne pomoć digitalnog uređaja.

Nalazi, objavljeni u medicinskom časopisu, takođe su otkrili da su deca koja su imala lošije osnovne veštine upravljanja besom verovatnije dobijala digitalne uređaje.

Tim je rekao da je važno ne izbegavati situacije koje bi mogle biti frustrirajuće za dete. Umesto toga, preporučuje se da roditelji podučavaju svoju decu kroz teške situacije, pomažu im da prepoznaju svoje emocije i nauče ih kako da se nose sa njima.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti