Uskoro će sezona godišnjih odmora, ali znate li se zaista opustiti?

       

Vrlo je važno naučiti se potpuno opustiti. Ako nismo opušteni, a “odmaramo se”- nećemo se odmoriti i revitalizovati.

Stres aktivira simpatičku stranu autonomnog nervnog sistema i izaziva lučenje hormona stresa, adrenalina i kortizola. Simpatički nervni sistem skreće krvotok u velike mišiće- telo misli da mora pobeći od nečega ili se boriti protiv nečega; to je tzv. reakcija «beg ili borba».

Svi smo doživeli to: znojenje, bledilo, suva usta, povećane zenice, nesanica. Probavni i imunološki sistem se privremeno isključuju.

Parasimpatički sistem se aktivira u opuštenom stanju. Kako aktivira krvotok da cirkuliše ravnomerno po svim delovima tela, svim organima, i na taj način pomaže da se telo obnavlja i oslobodi od toksina. Kada smo opušteni i disanje nam je duboko i smireno, što znači da telo prima veću količinu kiseonika, koji je važan za sve funkcije u telu.

Da bismo se opustili dobro je nekoliko puta duboko udahnuti. Disanje je usko povezano s našim emotivnim i mentalnim stanjem. Kada smo opušteni disanje nam je sporo i duboko, a kada smo uznemireni disanje nam je ubrzano i plitko. Ovo možemo i okrenuti u našu korist tako da svesno dišemo duboko i sporo- automatski će se i naš um i emocije smiriti.

Šetnja prirodom, na suncu je takođe dobar način da se opustite. Istovremeno svesno dišite duboko, a sunce će pomoći da se izlučuje hormon sreće- serotonin.

Morska voda

Grčki filozof Platon tvrdio je kako „more ispire sve tegobe“.

  • Dnevno ronjenje i plivanje dobar je način da vaše telo dobije “slanu” detoksikacijsku hidroterapiju.
  • Morska voda sadrži sve lekovite minerale i elemente u tragovima, s obzirom na to da ima istu pH kao zdrava krv, kvalitetna je i gotovo besplatan izvor mineralnih hranjivih materija.
  • Svakodnevnim boravkom na moru telo dobija retke elemente u tragovima koji nedostaju svakodnevnoj savremenoj ishrani. Oligoelementi (elementi u tragovima) i minerali kao mangan, kobalt, prodiru u organizam iz mora i jačaju prirodni imunitet.
  • Morska voda ima i veliko elektromagnetsko polje tako da prirodno puni i obnavlja ljudski energetski sastav.
  • Talasi i struje u moru pažljivo masiraju celo telo, i besplatno uklanjaju celulit.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments