Uticaj i posledice razvoda na članove porodice

       

Stopa razvoda braka sve više raste, a najčešći su razvodi u ranijoj fazi braka. 

Statistički podaci pokazuju da su stope razvoda braka obično više za pojedince s nižim obrazovanjem, a glavni uzroci su obično finansijski problemi koji povećavaju verovatnoću razvoda u porodicama s nižim prihodima.

Prema nekim teorijskim psihološkim objašnjenjima, postoji nekoliko etapa razvoda braka koje su prisutne kod bračnih partnera, a to su:

  1. emocionalni raskid- emocionalno udaljavanje partnera,
  2. intrapsihička etapa- uočavanje slabosti drugog partnera i pojačana kritičnost,
  3. bračna etapa- kritikovani bračni partner shvata da je onaj drugi u braku nezadovoljan,
  4. društvena etapa- nezadovoljni partner obaveštava rodbinu i prijatelje o teškoćama u braku i o mogućnosti razvoda,
  5. odluka o razvodu- odnosi među partnerima su izrazito loši.

Žene su sklone da postanu nezadovoljne neuspešnim brakom ranije od muškaraca. Prekid prisnog odnosa između muškarca i žena je vrlo stresan, a odbačeni supružnici se neretko osećaju poniženo i bespomoćno. Stres je za neke pojedince prevelik, pa neki neretko obole od teških duševnih ili fizičkih poremećaja.

Jedno istraživanje iz 1980. godine je pokazalo da je život razvedenih žena često teži od života udovica zato što je u prisutan veći gubitak statusa i poštovanja, strah od iskorišćavanja i negativno sećanje na muža.

Posledice razvoda su brojne, a među njima prevladavaju depresija, teskoba i impulsivno ponašanje.

Muškarci aktivnije traže osobu za novi brak i ranije ponovo ulaze u brak, a neki to pripisuju poteškoćama s brigom za sebe koju su muškarci pre delili sa svojim suprugama.

U prvoj godini nakon razvoda, majke su manje dosledne u disciplini i kućnim poslovima, a više su izložene stresu zbog finansijskih briga, posla, roditeljskih odgovornosti i društvenih potreba.

Deca takođe proživljavaju emocionalne i socijalne poteškoće zbog rastave braka. Neka istraživanja su pokazala da deca razvedenih roditelja imaju lošija školska postignuća i da često imaju slabiju emocionalnu povezanost s nekim od roditelja (najčešće s ocem). Na njih može uticati niži socioekonomski status koji neretko doživljavaju nakon što porodicu nastavi da izdržava samo jedan roditelj, a zbog toga su skloniji depresivnosti i neretko vide svoj brak u budućnosti u negativnom svetlu.

Odsutnost jednog roditelja nakon razvoda može prouzrokovati različite deficite u vaspitanju zato što jedan roditelj nikad ne može nadoknaditi nedostatak onog drugog. Majke često moraju raditi duže kako bi prehranile decu, a zbog toga nemaju dovoljan nadzor nad detetovim ponašanjem.

Sukobi među roditeljima pre i nakon razvoda mogu biti stresni za dete, a roditelji neretko traže da se dete prikloni jednom od njih. Problemi ne proizlaze iz samog razvoda nego iz sukoba pre i nakon, zbog čega se čini da je razvod braka bez dece lakši.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments