Verovali ili ne, konobarisanje je stresnije od neurohirurgije

       
Foto: CareerBuilder

Zahtevni poslovi u kojima zaposleni imaju “malo kontrole nad onim što se događa”, su oni koji ostavljaju najveći trag na mentalno i fizičko zdravlje.

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Sautern Medikal u Kini prikupilo je podatke od čak 138,700 ispitanika o zdravlju povezanim s poslom. Koristeći ove informacije, klasifikovali su poslove u grupe prema tome koliko su zahtevni. Na zadnjim mestima našli su se poslovi “na traci”; u sredini naučnici i arhitekte, a na vrhu najstresnijih poslova- učitelji i lekari, pa i neurohirurzi.

Pod kategorijom “visoko stresnih poslova” našlo se i konobarisanje koje su opisali kao posao s niskom kontrolom (jer ne znate šta vas taj dan na poslu čeka i niste oni koji držite sve u svojim rukama), a visokom zahtevnošću, pa tako izlazi iz svih kategorija. Konobari imaju 22 posto veću šansu za srčani udar od onih koji rade manje stresne poslove, a kod žena taj brojka se povećava na 33 posto.

Arhitekte i naučnici kandidati su za visoki krvni pritisak, ali s druge strane u ovakvim poslovima, za razliku od konobarisanja, imate osećaj da ste vi glavni i sve imate pod kontrolom.

Konobari češće piju i puše, što su još dva faktora loša za zdravlje, a  obzirom da su stalno pod stresom, stručnjaci kažu da imaju i loše navike u ishrani i malo vremena za vežbu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments