Vežbanje ležanja na stomaku kod beba treba krenuti što ranije

       
Foto: The Bump

Vreme koje će beba provesti u ovom položaju pomaže joj da jača mišiće vrata, glave i ramena, ali i za razvijanje motoričkih veština.

Takođe se bebama tim položajem olakšavaju probavne tegobe, ali se i izlaže drugom okruženju.

Američko udruženje pedijatara preporučuje roditeljima da to počnu da čine rano. Nemojte se iznenaditi ako beba ne bude oduševljena s novim položajem i pokazuje otpor.

“Bebama se obično ne sviđa i postaju mrzovoljne. Prvi put mogu samo biti na stomaku nekoliko minuta pre nego što počnu da plaču. Treba im da se naviknu na novi položaj”, kaže pedijatar Majkl MekKena za The Bump.

Kada je u pitanju novorođenče trebalo bi ga stavljati dva do tri puta dnevno po nekoliko minuta na trbuščić. Idealno bi bilo nakon menjanja pelene ili vremena za igru. “Možete uzeti pauzu ako se bebi baš ne sviđa”, objašnjava pedijatrica Ašanti Vuds.

Treba pripremiti mekano i sigurno mesto za bebu. Ako beba nije zainteresovana, stavite glavu ispred njene glavice. “Lezite sa svojom bebom, premestite joj ruke, neka oseća nove stvari ili ispod nje postavite pokrivače različitih boja- nešto što će biti zanimljivo za bebu“, kaže MekKena.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments