Foto: Freepik

Naučnici veruju da osobe koje hodaju žustrije žive duže od onih koji ležernije šetaju, piše BBC.

Britanski naučnici odlučili su da provere kakav uticaj na brzinu hoda ima muzika i pomaže li slušanje određene vrste muzike u ubrzanju tempa hodanja.

Majkll Mosli, britanski lekar i nutricionista je u saradnji s profesorkom na Univerzitetu Alster, Mari Marfi angažovao 24 volontera između 25 i 65 godina koje su nasumično podelili u dve grupe.

Jednoj grupi su dali pedometre i zatražili da pokušaju dnevno da prehodaju 10.000 koraka, a članove druge grupe su zamolili da svakodnevno žustro hodaju tridesetak minuta uz muziku koju su za njih odabrali.

Na početku eksperimenta im je izmeren krvni pritisak, holesterol i masnog tkivo, a potom su ih zamolili da svoju zadatak sprovode tokom pet nedelja, nakon čega je dogovorena nova kontrola.

Osobe iz druge grupe, koje su dnevno morale da hodaju žustrije i uz muziku oko 30 minuta rekle su da im je takva vežba bila prijatna, ali da li je muzika uticala na kvalitet njihovog hodanja i na rezultat?

U grupi koja je hodala žustrije i uz muziku primećena je nešto veća zdravstvena korist nego u grupi koja je sporijim tempom morala prehodati 10.000 koraka.

U prvoj grupi masno tkivo se ljudima smanjilo za 1,8 posto, a u drugoj za 2,4 posto. U drugoj grupi takođe je evidentirano i veće smanjenje krvnog pritiska.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments