Foto: Consumer Reports

“Kao deo plana zdravog života koji uključuje zdravu hranu, vežbanje i upravljanje stresom, otkrili smo da vitamini i minerali mogu igrati važnu ulogu u mršavljenju i kontroli težine”, objašnjavaju dr Ariel Levitan i dr Romi Blok.

Gvožđe

Osobe koje imaju nedostatak gvožđa mogu imati probleme s gubitkom težine, pa je prikladno uzimati dodatno gvožđe jer može pomoći kod gubitka težine”, kažu dr Levitan i dr Blok. “Treba ga uzimati s vitaminom C kako bi apsorpcija bila lakša. Ono igra važnu ulogu u nivou energije. Kada osećamo da imamo energije, imaćemo više snage za vežbanje što može pomoći kod gubitka kilograma”, dodaju.

Magnezijum

“Nedostatak sna je ključni uzrok za povećanje težine. Ako se borite s nesanicom, to može biti posledica nedostatka magnezijuma. Osobe s niskim nivoom magnezijuma često nemirno spavaju i bude se tokom noći. On pomaže kod dubokog i zdravog sna“, kaže dr Dejvid Fridman.

Vitamin D

Kada imate malo vitamina D, šećer će se pretvoriti u masnoće, umesto u energiju, upozorava dr Dejvid Fridman. Studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da su odrasle osobe s prekomernom težinom koje su uzimale dodatke vitamina D uz kalcijum izgubile više masnoće oko stomaka nego ljudi koji nisu uzimali nikakve dodatke.

Autor_ nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments