Zimske noći i šetnje gradskim trgom podsećaju na miris kuvanog vina i medenjaka sa cimetom, kao i popularnog “kurtoš” kolača. Međutim, na novosadskom “Zimzelendu” sada imate mogućnost da probate i nekoliko novina kao što su kuvana rakija i kuvani džin, za sve koji žele da se dodatno zagreju u hladnim danima.
U nastavku vam donosimo recepte za ove napitke:
Za kuvani džin će vam biti potrebno:
- 1 litar vode
- 1 litar soka od kvalitetne jabuke
- džin 0.7l boca
- 3 štapića cimeta
- 15 karanfilića
- 1 pomorandža
- 1 kašika meda
Način pripreme:
Očistite pomorandžu od kore i uscedite sok iz nje. Pomešajte sok od pomorandže sa sokom od jabuke, vodom, medom i začinima. Zagrejte sve sastojke oko 20 minuta bez ključanja. Zatim, polako dodajte džin u malim količinama. Sve to kuvajte 10 minuta.
Za kuvanu rakiju će vam trebati sledeći sastojci:
- 1 kašika šećera
- 200ml rakije
- 100ml vode
Način pripreme:
U džezvu staviti šećer da se istopi, pomešati. Zaliti rakijom, razblažiti vodom. Ostaviti da uzvri i sipati u čaše.
Za kuvano vino nabavite:
- 1 litar crnog vina
- 1 paketić kore cimeta ili kesica mlevenog
- nekoliko karanfilića
- 150-200 ml vode
- 5-7 kašičica šećera
- kora pomorandže
Način pripreme:
U vodu rastopiti šećer, dodati cimet, karanfiliće, krišku pomorandže i kuvati dok pola vode ne ispari. Uliti vino i zagrejati do ključanja. Poslužiti i uživati.
nsuzivo.rs