Zagrljaji kao lek

Friends hugging in rural landscape

Kada pročitate ovo, više Vam neće biti potrebni razlozi da nekoga grlite.

Svi se osećamo ispunjeno i srećno kada se grlimo. Bilo da je to sa voljenom osobom, članom porodice, prijateljima, pa čak nam i tzv. „besplatni zagrljaji“ ns ulici izmame veliki osmeh. Osim osećaja sreće, pročitajte u nastavku teksta još pozitivnih strana zagrljaja.

  1. Snižava krvni pritisak. Zagrljajima se oslobađa hormon oksitocin, koji otupljuje bol kada krene da se luči iz mozga. Ta vrsta sigurnosti u zagrljaju nam smanjuje krvni pritisak.
  2. Smanjuje bolove. Na smanjenje bolova opet utiče lučenje oksitocina.
  3. Smanjuje strah. Kada smo u zagrljaju, ne plašimo se ničega. Osećamo sigurnost u dodiru te osobe.
  4. Pomaže u razvoju deteta. Stručnjaci tvrde da grljenje deteta pomaže da ono odraste u emocionalno stabilnu osobu. Ti trenuci dodira podstiču lučenje hormona vazopresina, koji podstiče zbližavanje i prepoznavanje.
  5. Štiti srce. Ovo možemo tumačiti i metaforički i bukvalno. Metaforički jer se osećamo srećnije. Bukvalno srce pravilnije radi kada se grlimo. To je čak pokazala i jedna studija. Ispitanici koji nisu mogli da dodirnu svoje partnere imali su više otkucaja srca od onih koji su bili u zagrljaju svojih partnera i čiji su otkucaji bili stabilniji i pravilniji.
  6. Pomaže nam da budemo svesniji. Brz ritam života nam ne dozvoljava da često stanemo, udahnemo i odvojimo par sati samo za sebe. Zato kada se grlite, opustite se, budite prisutni u tom trenutku i ne mislite ni na šta drugo. Toliko sebi možete da priuštite.

Autor: nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti