Zanimljiv eksperiment- hobotnicama dali ekstazi

       
Foto: Likeout

Hobotnice koje su bile na ekstaziju bile su prijateljski nastrojene i željne dodirivanja.

Time što su pokazali da hobotnica postaje prijateljski raspoložena nakon određene doze metilenedioksimetamfetina (MDMA, ekastazi ili Moli) naučnici veruju da su pokazali vezu između društvenog ponašanja ljudi i vrste od koje su se evolucijski odvojili pre više od 500 miliona godina, prenosi britanski Gardian.

Gul Dolen, voditelj istraživanja kaže kako je MDMA odlično sredstvo za istraživanje toga može li hobotnica da promeni društveno ponašanje.

Otkriće sugeriše da je stvar u mozgu – serotonin, koji preplavi mozak nakon doze ekstazija, može podstaći društveno ponašanje vrlo rano u evolucijskoj istorijski.

Hobotnice su pametne i mogu naučiti da se kreću po lavirintima i da otvore tegle kako bi došle do hrane. U normalnim okolnostima vrlo su nedruštvene i pokazuju toliku agresiju jedna prema drugoj da čak mogu pojesti drugu hobotnicu.

Čini se da postoji sličnost s euforijom koju kod čoveka izaziva droga – neke su bile zaigrane, izvodile akrobacije u vodi ili grlile uređaj za stvaranje mehurića, kaže Dolen, a druge su ispružile svih osam krakova i lebdele izvodeći balet u vodi.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
aleksa
23/09/2018 14:25

dajte orlovima mdmu