Većina nas pravi one dobro poznate posete fižideru kasno u noć, a prema novoj studiji, za to možemo da okrivimo “hormone gladi”.

Uveče, veći je rizik od prejedanja, zato što tada dolazi do opadanja hromona koji utiču na apetit, navodi se u jednoj američkoj studiji.

Svaki ispitanik učestvovao je u dva eksperimenta. U prvom su morali da poste 8 sati, pre nego što bi dobili tečan obrok od 608 kalorija, u 9 ujutro, a u drugom eskperimentu su dobijali tečan obrok tek u 16 časova.

Oko 130 minuta nakon svakog obroka, učesnici su išli na testove stresa, poput držanja ruke u kofi hladne vode 2 minuta i sl.

Pola sata nakon stres testa, učesnicima su ponuđeni hrana ili piće, poput slatkiša, pice, čipsa i kolača. Takođe, istraživači su vadili krv učesnicima i merili količinu hormona stresa.

Rezultati su pokazali da stres uzrokuje pojačan apetit, ali i nizak osećaj sitosti. Uz to, otkriveno je da je hormon koji stimuliše apetit gerlin lučen u većoj količini posle popodnevnog obroka, nego prilikom jutarnjeg.

Naučnici su se složili da ljudi imaju tendenciju da više jedu uveče, kako zbog hormona gladi, tako i zbog povećane količine hormona stresa, koji se nakupljao u toku dana.

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments