Zašto treba spirulinu uvrstiti u ishranu?

       

Spirulina je mikroalga zelene boje koju joj daju pigmenti hlorofil i fikocijanin. Tradicionalno se koristi u azijskim zemljama u medicinske svrhe zbog svog lekovitog delovanja.

Algu Spirulina su jeli još drevni narodi poput Asteka, a nedavno su je predložili naučnici NASA instituta za uzgoj u svemiru”, pišu stručnjaci zdravstvenog portala Healthline.

Alge iz roda Spirulina su među najstarijim organizmima na Zemlji. Sadrži mnoge esencijalne materije koje su važne za normalno funkcionisanje organizma i opšte zdravlje. Bogata je proteinima i izuzetno korisna namirnica za sportiste i vegetarijance. Ove alge su pune i aminokiselina.

Zbog zaštita ćelija od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, moguće je da štiti od nastanka kancerogenih promena i poboljšava mišićnu snagu i izdržljivost.

Danas je najpopularniji način konzumiranja spiruline u obliku suplemenata, najviše zbog praktičnih razloga. Konzumiranje spiruline daje energiju, oporavku od zdravstvenih tegoba, pomaže pri smanjenju težine, kao i očuvanju lepote kože.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: