Foto: Medibank

Trudnoća je jedan od najuzbudljivijih perioda u životu, ali može biti i jedan od stresnijih i najnapornijih. 

Tokom poslednjih nekoliko godina partneri su uključeniji više nego ikad kroz sva razdoblja trudnoće svojih partnerki. Učešće partnera ima pozitivne efekte ne samo na vaš odnos, već i na celokupno zdravlje i dobrobit vašeg partnera i budućeg deteta, pokazale su studije.

Jedna od studija je pokazala da žene koje nisu imale partnersku podršku tokom trudnoće prijavljuju veći stepen anksioznosti i depresije i verovatnije će pušiti.

Foto: verilymag.com

Mnogi partneri žele da budu podrška, ali nisu sigurni kako da to urade. Mogu se osećati nesigurno šta njihovoj partnerki treba ili šta zaista želi, i na koji način je najbolje da se uključe.

Prvo, nikada ne škodi pitati. Otvorene linije komunikacije s partnerkom šta su njene potrebe tokom svake faze trudnoće jedan je od prvih koraka koje možete preuzeti. Jednostavna rečenica, poput: “Ja sam tu da ti pomognem u svemu što treba”, uklanja stres iz odnosa i dovodi do samopouzdanja kod obe strane.

Znanje je moć, a što više učite o onome što se dešava u promenljivom telu partnerke, kako će to uticati na njihovo mentalno i fizičko stanje i kako se suočiti sa svim tim, bolje im možete pomoći i podržati. To uključuje knjige o trudnoći, časovima na koje ide vaša partnerka, razgovori sa prijateljima koji već imaju decu…

Foto: Resting Children Network

Još jedan vid podrške je da budete prisutni i uključeni u medicinske preglede na koje vaša partnerka ide. Takođe, preuzimanje obaveza u kući kako odmiču meseci biće od velike pomoći.

Obično je ono što je najviše potrebno je dobro slušanje bez osuđivanja, i mnogo dodatne ljubavi.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments