Antidepresivi povisuju rizik od demencije

       
Foto: Health Magazine

Lekovi, pod nazivom antikolinergici, blokiraju neurotransmiter acetilkolin, a njihove česte nuspojave su pospanost, zatvor i suva usta, stoju u najnovijoj studiji objavljenoj u ponedeljak.

Britanska studija trajala je deset godina, a pratili su dnevnu izloženost lekovima i rezultate uporedili sa ljudima koji nisu uzimali nikakve lekove. Imali su 284.343 odrasla ispitanika u Velikoj Britaniji. Imali 55 i više godina, a prema receptima koji su im propisivani, ispitanici su najviše koristili antidepresive, lekove protiv vrtoglavice, mučnine i povraćanja, kao  i lekove kod poremećaja mokrenja.

Od ukupnog broja 58.769 ispitanika obolelo je od demencije.

“Studija je važna jer osnažuje rastući broj dokaza koji ukazuju da dugoročno uzimanje antikolinergika možemo povezati sa rizikom od razvoja demencije”, utvrdila je autorka istraživanja, prof. Karol Kuplend sa Univeerziteta u Notingemu.

Istraživači nisu pronašli vezu između antihistaminika, lekova za opuštanje mišića, lekova protiv aritmije i pojave demencije. Studija ima ograničenja u smislu da pojedini pacijenti možda nisu uzeli propisanu terapiju prema uputstvima, pa naučnici možda nisu imali tačne podatke o dozama. Ističu i kako su otkrili samo povezanost  antikolinergika i rizika od demencije, ali ne i uzročno posledičnu vezu.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: